ornament
     
 

Helaas…
De Chocoladefabriek bestaat nog niet en kan dus nog niet bezocht worden. Op dit moment is het niet bekend wanneer dat wel zo zal zijn.

 
     
  WELKOM IN DE CHOCOLADEFABRIEK

Wie zou zich niet eens willen vergapen aan de wondere wereld van een echte Chocoladefabriek? Aan reusachtige, knarsende, stomende machines, glanzend van koper?
Eindeloos chocolade zien, ruiken, voelen en natuurlijk proeven en zich wanen rond het jaar 1880, de spannendste tijd van de chocolade-industrie?

In De Chocoladefabriek beleeft u in de sfeer van 1880 de sprookjeswereld van cacao en chocola. U kunt er chocolade zien, ruiken, proeven en voelen en u beleeft het productieproces van cacaoboon tot chocolaatje. De Chocoladefabriek is een avontuur voor klein en groot.

Maar voor het zover is; nog even geduld! Want… De Chocoladefabriek moet nog gebouwd worden. Er wordt heel hard gewerkt aan de realisatie van De Chocoladefabriek en als uiteindelijk de poorten van De Chocoladefabriek openzwaaien kunnen wij alle kinderen, vaders, moeders, opa’s, oma’s, juffen, meesters, toeristen, dagjesmensen, kortom: iedereen die van chocolade houdt, verwelkomen.

De Chocoladefabriek wordt een echt tractatiepark. Al uw zintuigen worden geprikkeld, u kunt chocolade zien, ruiken, voelen en proeven. Chocolade wordt een belevenis! Een fabriek vol attracties in een omgeving vol onderdelen uit antieke chocoladefabrieken. Beroemde Nederlandse cacaofabrieken als Bensdorp en Korff stelden hun archieven en ander industrieel erfgoed ter beschikking en zijn zichtbaar in het museum van De Chocoladefabriek.

De Chocoladefabriek wordt gevestigd in Amsterdam, ’s werelds grootste cacao-overslaghaven, op een plek die aansluit op het historische karakter van De Chocoladefabriek.
De Ruyterkade 105-106 is een historisch pand uit de tijd van De Chocoladefabriek. Het pand is gelegen aan het IJ pal naast het Centraal Station en is dus uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer.

Hoewel uw geduld dus nog even op de proef wordt gesteld, kunt u hier een kijkje nemen in onze virtuele fabriek. Zo komt u alvast in de sfeer van De Chocoladefabriek, het lekkerste tractatiepark…

Veel chocoladeplezier gewenst!
 
     
    Tractaties  
    De fabriek ademt de geschiedenis, cultuur en emotie van chocolade. En echt alles in de stijl van ±1880, het begin van de Nederlandse cacao- en chocolade-industrie. Eenmaal binnen blijkt de geheimzinnige fabriek voor een deel onder de grond te liggen. Het is er een drukte van jewelste!

Kinderen krijgen bij de speciale kinderentree aan de kassa een eigen toegangsbewijs in de vorm van een chocoladereep met een wikkel waarmee ze kunnen meedoen aan allerlei leuke chocoladeactiviteiten als het maken van een eigen chocolaatje en een bezoek aan optredens op het chocopodium.
 
    In De Chocoladefabriek bestaat de keuze tussen drie verschillende routes:  
 
Kinderen kunnen kiezen voor de speciale avonturenroute. Ze stappen in een karretje en beleven het gehele productieproces waarbij ze dwars door de machines heen gaan. Ineens zijn de kinderen geen kinderen meer maar een cacaoboon! In enorme machines worden ze geroosterd, gemalen, gekoeld en verder bewerkt tot een echt chocolaatje. Ook kunnen de kinderen via cakewalks en andere bijzondere ‘industriële’ manieren van de ene naar de andere machine gaan, en als enigen boven de machines lopen over een bewegende brug met doorzichtige bodem zodat hun ouders de – altijd kindvriendelijke - productiestappen van hun kinderen kunnen blijven volgen. Deze route is een groot avontuur waar je overal chocolade ziet, ruikt en voelt!  
  Samen met hun ouders, grootouders, juffen of meesters kunnen de kinderen de museumroute bewandelen. U loopt tussen de attracties - in de vorm van uitvergrote, nagemaakte oude machines - door en laat u verwonderen over het proces van chocolade maken. Langs deze route ziet u de prachtige oude chocoladewikkels en verpakkingen en de historie van de cacao- en chocolade-industrie. De kinderen kunnen genieten van de toverlantaarn, spannend in het donker naar filmpjes kijken! Hierna kunt u een kijkje nemen bij de bonenopslag en de indrukwekkende cacaobaronnenclub bezoeken. En natuurlijk kan er tussendoor uitgebreid chocolade geproefd worden.  
  De fabriek is een onvergetelijke sensatie, pure pret, maar tegelijkertijd valt er onderweg veel te leren. In het bijzonder op de educatieve route waar u alles te weten komt over de soorten bonen en hun groei, het ‘doppen’ en roosteren en het hele verdere industriële proces. Een echte chocolatier neemt u mee door de fabriek en legt uit waarvoor de deels echte oude, machines dienen. Hierna neemt hij u mee naar het laboratorium voor een heuse proefles in zelf chocolade maken, chocolade leren proeven en kwaliteit leren onderscheiden. De educatieve route neemt u mee naar een tropische kas waar het lijkt of u over een koloniale plantage wandelt.  
    Maar een echte chocoladefabriek is méér dan een productievloer met druk stampende machines. Daarom kunt u in De Chocoladefabriek bijvoorbeeld ook naar de lekkerste chocoladewinkel of even op verhaal komen in de kantine.
Een greep uit de tractaties:


Lift

Een wonderlift waarin niets is wat het lijkt; omhoog lijkt omlaag en kort lijkt wel een eeuwigheid. U gaat op in chocoladerook. Met duizelingwekkende vaart verdwijnt u in het niets van waaruit u alles zult zien. Alles wat u beleeft is niet wat u meemaakt…Productievloer
De start van de drie routes en een spektakel van jewelste; alles glimt van het koper, puft, kraakt en stoomt; de machines staan in volgorde van het productieproces op verschillende niveaus die je met een lift kunt bezoekenChocoladefontein
Zelf geurige warme of koude chocolademelk tappen uit een metershoge fontein, mmmm, lekker!


Tropische kas

Wandel door een warme tropische kas en beleef zo het oerwoud, de cacaoplantages, de leefomstandigheden van de arbeiders en het goede leven in de koloniale huizen


Bonbonnerie

De rijkst gesorteerde chocoladewinkel van Europa met producten uit De Chocoladefabriek, chocolade uit alle windstreken en van allerlei goede merken. Je kijkt je ogen uit! Wat veel keus… en wat ziet het er allemaal lekker uit!
Omdat iedereen altijd van de lekkerste chocolade moet kunnen genieten is de winkel zowel toegankelijk voor bezoekers van De Chocoladefabriek als voor liefhebbers van buitenafLaboratorium
In het laboratorium kun je, onder deskundige begeleiding, zelf je eigen chocolaatje maken. Alle denkbare en ondenkbare smaakvariaties zijn mogelijk. Meng je eigen favoriete smaken en mmm…wat ruikt het hier lekker!Kantine - Restaurant

De Chocoladefabriek heeft, net als elke grote fabriek, een kantine. U kijkt uit over de fabriekshal en u kunt even uitblazen met een kop warme of koude chocolademelk, of lekker lunchen om nieuwe energie op te doen. Laat je verleiden door allerlei verschillende chocoladetraktaties…er staat van alles op het menu!
’s Avonds transformeert de kantine tot een restaurant met een prachtig verlicht uitzicht op de tropische kas. Het restaurant krijgt een eigen ingang en is zo toegankelijk als de fabriek voor bezoekers tot stilstand is gekomen.


The Chocolate Bar

In The Chocolate Bar kun je eindeloos chocolade uit de hele wereld eten en drinken. De ruimte leent zich, naast chocolade, uitstekend voor andere proeverijen.